PureData

Tuitificador de Sons - Eufònic 2012

El passat cap de setmana, MobilityLab vam tenir la sort de poder estar al festival Eufònic (molt i molt recomenable) per fer-hi una "acció sonora" amb col·laboració amb la gent del Laboratori d'Art Sonor. Resumint molt breument, l'acció consisitia en convertir els sons del Delta de l'Ebre (concretament d'aqui) en paraules i expressions de la zona del delta. Aquestes paraules i expressions es piulaven al twitter i es podien seguir amb el HT #Eufònic2012. (és a dir, el procés invers que feiem al TuitSynth).

Així els del Laboratori d'Art Sonor captaven sons de l'entorn amb diferents tipus de micròfons (ambient, hidròfons, ..) i aquests es passaven a l'ordinador. Al ordinador un patch de Puredata transformava aquests sons en paraules, i un altre procés programat amb Processing enviava les paraules al twitter en forma de piulades (amb l'ajuda de la llibreria de twitter de RobotGrrl.com). L'esquema de la instal·lació és el següent:

 

 

El text de la web d'Eufònic:

Ja sabem algo més de l’acció sonora de demà domenge dia 9, serà a les 12:00 a l’Encanyissada i la Casa de Fusta, que està just davant. Havien dit que necessitàven fer una mica d’investigació de camp, i lo que han preparat és una mica més del que esperàvem!

L’acció consistix en dos parts: per un costat, la gent del Laboratori d’Art Sonor (Vicent Matamoros i Josep Cerdà) treballarà en los ambients i registres d’àudio utilitzant micros hidrofònics. Simultàniament, Mobility Lab (Jordi Sala i Efraín Foglia) investigarà la forma de processar l’àudio captat in situ i, gràcies al logaritme Eufònic-TuitSynth, dissenyat per l’ocasió, se connectarà l’entorn natural del Delta amb la xarxa global a través de Twitter. I es transformarà l’àudio dels diferents entorns, dividits en tres apartats (naturalesa, humà, hibridació), en missatges de Twitter articulats a través de conceptes col.loquials propis de la zona, expressions locals de les que tenim aquí i a pocs llocs més (verbs com “birbar”, o expressions estranyes com “llepaxones”). Estos resultats se mostraran en temps real.

És a dir: el so que sortirà d’un lloc concret  (de l’Encanyissada, o d’un arrosal o del pati mateix) se convertirà en llenguatge escrit, depenent de les freqüències. Esperem que funcione tot!

El dissabte al matí vam estar fent proves (Internet, corrent, etc) a on s'havia de fer la instal·lació, a la Casa de Fusta, on es mesclava la natura del Delta amb la gent (visitants i treballadors del camp).

 

A la Tarda, vam estar a Lo Pati acabant de fer retocs a la part de processat de l'àudio i fent-lo compatible tant amb Linux com en Mac.

El diumenge es va fer l'acció (jo no hi vaig poder ser, tenia castells. gran actuació per cert de Capgrossos a Sabadell) i va anar molt bé. Part del resultat al twitter va ser el següent:

Un agraïment a la gent d'Eufònic que s'ho va currar moltíssim. Pel què fa al projecte hi ha intencions de seguir millorant-lo a curt termini. 

UPDATED 30/5/13:

vídeo resum:

BONUS: vam aprofitar per fer uns vols amb l'AR.Drone pel delta:

blog comments powered by Disqus

Additional information