Al Japó, una de les fricades que em vaig comprar va ser un mini Theremin que venia com a Kit d'una revista (大人の科学.net ). Es tracta d'un Theremin molt simple, de joguina, té una sola antena (per tant, no es pot controlar el volum), és molt petit i és de plàstic cutre, i porta un altaveu cutre incorporat. Després de montar-lo, li vaig fer una mica de "tunning" per poder connectar la sortida d'àudio al ordinador. Quan ho vaig tenir montat, vaig fer un patch amb puredata (inspirat en aquest controlador midi fet en puredata de Charles Martin ) que ens permet sentir l'àudio del min Theremin pels altaveus del ordinador, convertir l'àudio a MIDI , i finalment, fer sonar les notes que "toquem" amb el Theremin amb fitxers Sound Font . El patch ha anat bé per veure el funcionament de objectes de puredata molt interessants com fluid~ , fiddle~, note, makenote, etc...
A continuació explico el muntatge i tunning del Theremin i explico una mica el patch de puredata .
·Muntatge del Theremin i modificació de la sortida d'àudio:
El kit era molt senzill de montar, encara que les instruccions estiguessin en Japones, no calia quasi ni seguir-les per montar-lo:
Un cop montat, el Theremin sona així . Per poder-lo connectar al ordinador (o a uns altaveus o auriculars) vaig posar un switch mini Jack a la sortida d'àudio del Theremin:
·Patch amb PureData Theremin_midiv0.0:
Un cop vaig poder connectar la sortida d'àudio del Theremin al ordinador, vaig fer el següent patch:
Bàsicament podem fer 3 coses amb aquest patch: fer sonar directament pels altaveus l'entrada d'àudio sense fer-li cap tractament, fer sonar pels altaveus el senyal convertit a MIDI, i finalment, fer sonar instruments (en fitxers sf2) a partir del senyal convertit a MIDI.
Els objectes més interessants en aquest patch són els següents:
·fiddle: que entre moltes altres coses ens permet convertir un senyal d'àudio a notes MIDI.
·makenote i note: molt útils per generar les notes MIDI.
·fluid: un external que ens permet carregar fitxer sf2 a partir de les notes MIDI.
Descarregar patch: Theremin_midi.pd
El resultat és el següent:
{youtube}DsFbZyNH9YY{/youtube}
·ANNEX: instal·lació del external fluid
Si tenim el paquet pd-extended instal·lat, hi ha alguns externals que no venen inclosos, i per tant els hem de compilar per tal de poder-los utilitzar des del nostre puredata. Seguint aquest enllaç ens explica com fer-ho de forma general. Concretament pel fluid, jo he seguit els següents passos:
1)Primer ens baixem el codi font del pd-extended (no cal compilar-lo, és simplement per disposar de totes les llibreries de pd):
rsync -av --delete rsync://128.238.56.50/distros/pd-extended-release/ pd-extended-release/ |
2)Com que fluid també utilitza flext, que també és un external, abans hem compilar i instal·lar aquests external (abans hem d'editar el fitxer de configuració per adaptar-lo a la nostra màquina):
root@akira:/opt/pd_externals/pd-extended-release/externals/grill/flext#vi buildsys/config-lnx-pd-gcc.txt root@akira:/opt/pd_externals/pd-extended-release/externals/grill/flext#bash build.sh pd gcc root@akira:/opt/pd_externals/pd-extended-release/externals/grill/flext#bash build.sh pd gcc install |
3)Finalment instal·lem fluid, que utilitza l'script d'instal·lació de flext:
root@akira:/opt/pd_externals/pd-extended-release/externals/footils/fluid#bash ../../grill/flext/build.sh pd gcc root@akira:/opt/pd_externals/pd-extended-release/externals/footils/fluid#bash ../../grill/flext/build.sh pd gcc install |